2010. november 5., péntek

Nem gondolom, hogy nem kéne...

A zenéről csak annyit, hogy nem érdekel, mi a vélemény róla...ne értse félre senki. Van, akinek erőt ad, akinek csak simán tetszik, aki rajong érte, aki mindennap hallgatja. Van, akinek csak semmilyen, sőt rossz, csiszolatlan...A zene, mint minden, csak van. Egyre inkább kerülöm a jó és a rossz kifejezéseket. Elég nehéz őket elkerülni. Igyekszem csupán a történéseket látni, nem a milyenségüket...
Ma sem ment :). Nem tudok elmenni afelett, amikor egy embert látok, aki árt. Szándékosan, mert neki nem jut ki, amit szeretne, mert gyűlöli a világot azért, mert nem olyan, amilyennek ő szeretné, mert nem akar változni. Nem akar változni, mert fél, hogy: Akkor vajon mi lesz? Ezért bosszút áll...mindig, egyfolytában. Védekezik olyan dolgok ellen, amik meg sem történnek(vagy csak az ő kis univerzumában)...és ez sokakat megsebez. Az ő helye is megvan a világban. A hangom helye is megvolt akkor és ott. Sajnáltam és haragudtam rá egyszerre. Végül nem kértem bocsánatot. Hadd forralja a bosszúját tovább.
Ha valakinek velem van baja, legyen. Ha viszont elemi ösztönként tesz tönkre mindent és mindenkit maga körül...az inkább ne legyen. Mondjuk van. De hátha a harag, amit ekkor érzek hasznos. Hátha, amit akkor mondok neki, amit mások elfojtanak...használ. Egyszer egy mester azt mondta: Mondj ki mindent a másiknak, ha jó, ha rossz...azonnal. Ha megbántod vele, nem baj. Az is az útjának a része, és amikor majd számot vet magával és a látását nem torzítja el a személyisége, akkor tiszta és érthető lesz számára, mit kell másképp csinálnia. Ha nem ebben az életében, akkor a következőben, vagy az azutániban...minden, amit kap, értékké növi ki magát.
Hát a tranzakció megtörtént.

Furcsa látni magamat pár évvel ezelőtt a kollégium tetején. Aki miatt le akartam ugrani, visszarántott. Érdekes érezni, mennyire nyilvánvaló, hogy ami egykor ilyen idióta érzést okozott bennem, most mekkora hálát idéz elő. Hálás vagyok annak, aki a gyerekkoromat olyanná tette, amilyen volt, hálás annak aki óvott és aki hajdan akár az utcára tett, mert az életem most nem olyan lenne, amilyen...Jó és rossz élet. Nyilván most akkor az életemnek jónak kéne lennie. Nem az....Csodálatos :))))) Csodálatos, mert TÖRTÉNIK. Teljes gőzzel él az életem :). Sokszor gondoltam rá, vajon elmondjam-e mitől csodálatos. Miért merem ezt kijelenteni...Úgy gondoltam - s később ez beigazolódott - hogy bár sokan, sokszor és nagyon régen beszélnek, írnak arról a "dologról", ami ilyen őrültségre emeli az ember eszét, ha én is elmondom, az jót tesz néhányaknak. Hátha, az a fény ami akkor bennem pislákol, pont az, ami nekik akkor és ott kell...valamihez. Hogy mihez, azt már csak ők tudják.Aztán persze lehet, hogy fényt csak én érzem. De mivel az nekem nagyon jó és folyton jó újra megtalálni és még ööö jobban megtalálni, és mivel van bennem egy ilyen hülye érzés, hogy szeretném a világot kellemesebbé tenni minnél több embernek...szeretném, ha kevesebb bánatot, gyűlöletet és távolságot látnék az emberek között...megpróbálom megosztani, Bocs!
Ez a dolog soha nem lesz egyedi, különleges. Az értéke nem abban van. Ha valaki azt mondja, hogy ez a dolog szóról szóra ilyen, vagy olyan...hát akkor olyan. Attól legfeljebb még csodálatosabb lesz minden, hogy csak megsejthettem, mi is az, amiről ők beszélnek. Mindannyiunk legnagyobb baja, hogy egyediek, mindenek felettiek és az univerzumtól függetlenek akarunk lenni. Lehet vele próbálkozni.:)Ezt tesszük időtlen idők óta. Elrohanunk az élet mellett. Én is sokszor. Ma is megtörtént. Hát ez van. Majd jobban figyelek :).

8 megjegyzés:

  1. Tomikám! Egy Arisztotelész veszett el benned :)
    (zoli)

    VálaszTörlés
  2. Grat, jó kis írás ez is és Zolié is a grungeról. Csak így tovább, jó olvasni mindkettőtöket, mert jól, érthetően fejezitek ki magatokat, jók a témák és a helyesírástól sem megy az ember falnak. :) Szóval hajrá!
    (S.Robi)

    VálaszTörlés
  3. Haha! Mondtam, hogy hasonlítunk csöppet :) Ez viszont jó (számomra itt van ennek a szónak létjogosultsága) :D

    Eda

    VálaszTörlés
  4. Hmm. Kezdhetnék mélyre szántani, a föld alatt keresve a magokat, de nem. Tetszett. Nagyon.
    Alex
    (Mindennap egybe írva! Véégre!)

    VálaszTörlés
  5. Alex, szerintem az csak véletlen elütés. Nem hinném, hogy Tamás ne tudna helyesen írni. Bele is javíthattam volna a szövegbe, de minek?
    (Zoli)

    VálaszTörlés
  6. Zoli! Ezt nem helyesírási hibaként róttam fel, csak örültem, hiszem időhatározóként egybeírandó.:)
    Alex

    VálaszTörlés
  7. Nehéz elmenni olyan ember felett, aki árt. De miért? Talán van közünk hozzá? Mit érint meg ez bennünk? Talán felhozza azt, amit annyira próbálunk elnyomni, kiszinezni, elfeledni, hogy mi is ártottunk, ártunk. Senki sem tökéletes... Az élet az egyensúlyra törekszik. Ha most ártottunk, legközelebb áldozat leszünk. Vagy épp előzőleg; áldozatok voltunk? Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? esete :) (megsúgom az információ volt előbb) A lényeg, hogy minden általunk kibocsátott energia visszaszáll hozzánk. Válogatás nélkül. Így az a harmónia, amit a zenében megéltek, az is vissza a feladónak. Persze közben sok-sok embert megérint. Kinek jó, kinek rossz... Tegyétek a világot kellemesebbé! Vagyis inspiráljátok az embereket erre! Nézzenek magukba! Formálják magukat, ízleljék az emberségesség szót, mert ez kihalóban van. Ha a saját világát felkutatja, megéli és alkalmazza az egyensúlyt, harmónia költözik a Földre. Mert minden hat mindenre. Ahogy bent, úgy kint. Távolság van az emberek között? Persze, mert saját magához sincs köze, fényévre van önvalójától. Akkor hogy várjuk el, hogy embertársára figyeljen!? Ha magát nem látja, hogy látná meg a másikat? Ha magát nem szereti, akkor hogy szeretné a másikat? Sok-sok tragédia itt kezdődik. És gyermekeinkben folytatódik. Mert hát tovább adjuk, TUDATtalanul, vagy TUDATosan. Káosz szüli a rendet! Művelt tudatlanság van most jelen. Erre is csak azt tudom mondani: Szerencse vagy szerencsétlenség? - A kínai mesét mindenki ismeri (aki nem, keressen rá a neten)

    VálaszTörlés
  8. Kedves pabadamair,

    Az ember választhat: cselekszik, avagy nem tesz semmit, hiszen minden tökéletes úgy, ahogyan van. Ha az emberségesség, mint fogalom kihalóban van, akkor kihalóban van...ha elpusztulunk, mint faj, akkor elpusztulunk. Ha nem teszünk semmit, akkor is minden úgy kerek, ahogyan van. Remeteként, "függetlenül", "mindent tudva" felmerül a kérdés, hogy akkor egyáltalán miért vagyunk itt. Miért vagyunk a hatás-ellenhatás durva dimenzióinak résztvevői. Miért van testünk, miért rendelkezünk azokkal a korlátokkal, amivel az összes többi ember? A válasz egyszerű: élsz, vagy nem, fiam?
    Bár a korlátokat levetni egyre egyszerűbbé válik...mégis ugyanolyan könnyű őket magunkra venni...mikor?
    ...ha a pillanatban tenni kell, kiabálni, szeretni, érezni hogy ki kell mondani valamit. Meg kell tenni. Nem elvárni senkitől semmit:ez a boldogság felé vezető út (amin persze folyamatosan járunk-kelünk) része. Egyszerűen csak tenni és kész. A tett eredménye pedig nem nézhet szembe elvárásokkal, mert az már torzítja a minőségét. A következő percben minden ellentmondhat mindennek. Akkor és ott az volt az igaz. A következőkben az már történelem. Úgy érezzük, írni kell róla? Írjunk. Úgy érezzük így kell írni róla? Akkor így írunk. A vízcsepp sem kérdezi, merre sodródik és miért. Minden kérdés egy kéz, ami a medret markolássza. A válaszok mindenkihez olyan közel vannak…annyira közel. A válasz az élet.
    Közben pedig ártani lehetetlen.
    Dalai Láma: "Csak a motiváció számít." Akkor ártok, ha ártani akarok. Tetteink eredményét átlátni pedig nem feladatunk. Egyet tehetünk: élhetünk ébren, és élhetünk álomban. Elfogadhatjuk a világot, vagy a részesei lehetünk. Építeni akarunk, vagy rombolni. Szebbé tenni a világot, vagy szenvedni benne.
    (Mellesleg a világban nem biztos, hogy szenved az, aki jobbá akarja tenni.)
    Szóval, persze ne tegyünk semmit. Gondolkozzunk a halálon ahelyett, hogy belemennénk (mert szabadon dönthetünk, hogy élünk-e tovább).Gondolkozzunk, beszéljünk, elmélkedjünk. Próbáljuk meg magunkkal elhitetni hogy vagyunk valamilyenek, valakik. Próbáljunk meg kapaszkodni abba, hogy tudjuk, hogy az információ volt előbb...:)
    És? Ha azt mondom neki, hogy kutassa fel magát...nem tudja hol keressen. Viszont ha jól leüvöltöm a fejét...és lám. Valamit mégis megtalált, mondom ezt utólag. Az élet mindig meglep. Minden pillanatban. Mert figyelek. És nem tudok semmit sem. Ha elmúlik az élet iránti csodálat, ha már semmire nem ámulunk rá...érdemes valamit újra megkeresni. Ha mindent csak tudunk, és nem teszünk semmit sem…élünk egyáltalán???
    Nem tudok semmit és nem tartozom sehová. Nincsen semmim és nem is akarom, hogy legyen. Hasznossá akarok válni? Nem. Az vagyok. Mint mindenki és minden, az utolsó atomig.

    TUDAT. Amíg kimondom, amíg tudom, addig nincs.

    VálaszTörlés