2010. november 6., szombat

A Facebook hatalmáról

Nehéz valami jó témáról írni Tamás tegnapi gondolatai után, én magam nem is vállalkozok ennyire elmélkedésre késztető írásra. Inkább arról szeretnék néhány gondolatfoszlányt elővezetni, én hogyan látom manapság egy kezdő zenekar internetes megjelenési lehetőségeit és annak fontosságát.

Nem kérdés, hogy manapság egy kezdő zenekar kizárólag koncertek révén nem képes számottevő ismertésgre szert tenni. Még úgy sem, ha például bevásárolja magát egy ismertebb banda elé. Ugyancsak ez a véleményem a hagyományos LP készítéséről és kiadásáról. Ma már egy kiadó - kivéve ha menedzsment is társul hozzá - gyakorlatilag semmit nem ér ebből a szempontból. A letöltések korában a CD már szinte anakronisztikusnak hat. Nekem is csak azért van mert az autóban ezen hallgatok zenét.

Marad hát az a csatorna, mely mára már szinte minden lakásban rendelkezésre áll, a NET.

Kezdetben volt a "hagyományos" weboldal: a zenekar megvásárolta a saját nevéből álló domaint és feltöltött a tárhelyére egy weblapot. Ezek az oldalak minden valamirevaló zenekarnál különböző menüket is tartalmaztak: képek, letöltés, videó, kontakt, koncertek, zenekartörténet, tagok stb. Volt hozzá kapcsolódó fórum is, amit szerintem manapság már senki nem használ.

Aztán valamikor valami történt és megjelent a MySpace, melynek a nagy ötlete abban állt, hogy a kissé lebutított weboldalt összekapcsolták egy internetes közösségi rendszerrel, ahol az adott zenekar már ismerősöket is gyűjthetett bárhonnan a földgolyóbisról és jóval inkább real time módon kommunikálhatott rajongóival mint a hagyományos weboldal nehézkesen frissülő hírei segítségeivel.

A MySpace-el majdnem párhuzamosan felfutott a YouTube is: gyakorlatilag bármilyen kutyaütő banda bármilyen minőségű kép anyagot feltehetett magáról ami amúgy nem ütközöt az oldal szabályaiba (maximum csak a jó ízlésbe).

Speciális magyar termék az Iwiw, ami szintén nagyszerű terepe volt a villámgyors kommunikációnak, a rajongók hatásos és informatív elérésének. Sajnos azonban ez a közösségi oldal teljeséggel lemaradt a fejlesztések terén, alkalmazásai használhatatlanok, és az egész gyakran lefagy.

És itt jön be a képbe a nagy rivális - ami azóta már le is hagyta az Iwiwet - a Facebook. A rendszer nem tökéletes, de véleményem szerint messze a legideálisabb megoldás egy kezdő zenekar számára rajongók gyűjtésére. Egyre bővülő és tökéletesedő alkalmazásaiból 3-4 is rendelkezésre áll a zenekaroknak, hogy normális körülmények között lehessen videót, mp3-at megosztani. Mi magunk a Reverbnation beépülő modulját használjuk, ami gyakorlatilag egy kissé módosított MySpace.


Személyes véleményem szerint a MySpace lépéshátrányba került a Facebookal szemben, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy valaha is be fogja tudni fogni.

Vannak még kisebb, kifejezetten hazai közösségek: Hotdog, MyMusic, Zajlik.hu stb., de ezek jelentősége eltörpül az előbbiek mellett.

Mi a magunk részéről az alábbi fontossági sorrendet állítottuk fel:
  1. Facebook - mert itt tudunk a leggyorsabban és legegyszerűbben kommunikálni a rajongókkal és elégésges fix információt is lehet tárolni. Marketing szempontból verhetetlen.
  2. YouTube - mert jelenleg ez a piacvezető videós site, amúgy semmi extra nincs benne
  3. hagyományos weblap - ami nálunk a régi MySpace-es felület mintájára készült, csak a legszükségesebb infókkal és inkább egyfajta gyűjtőoldala a többi hozzánk kapcsolódó webes elérésnek
  4. MySpace, Hotdog, MyMusic - futottak még kategória
  5. Iwiw - nem volt és nem is lesz, mert totális zsákutca
Ezzel párhuzamosan öszeállítottam a nagy vesztesek listáját is, melléjük rendelve azt, ami átveszi a szerepüket:
  • kiadók - letöltés
  • zenetévék - YouTube
  • koncertplakát - flyer
  • Iwiw - Facebook
  • fórumok - Facebook, Twitter
  • Messenger, Skype (chat szempontjából) - Facebook, bár ezen van még mit javítani
Van még egy alkalmazás, a Twitter, aminek megmondom őszintén egyelőre nem látom értelmét, de a biztonság kedvéért ide is beregisztráltunk. Nem zárom ki azonban annak lehetőségét, hogy valamikor ez még fontos fórum lehet.

Nyilván nem fogok valami nagyot mondnai azzal, hogy ahogyan gyorsul az élet és a kommunikáció, úgy egyre inkább célirányossá válnak a webes alkalmazások is. Ezért van ez a változás a hagyományos weblaptól a Twitter felé.

Én azért azt gondolom, hogy egy minimális egyéni megjelenésre mindig szüksége lesz minden zenekarnak, így nem hiszem, hogy a Twitter a jelenlegi formában a kezdő zenekarok számára pálya lehet.

Végezetül azt elmondanám, hogy ez a sorrend csak egy szubjektív ítélet, amely csak kezdő zenekari szempontból tartalmaz minősítéseket, más szempontból lehet, hogy más lenne a sorrend. Vagy mégsem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése