2011. február 7., hétfő

Mitől működik egy másik országban a rockzene?

Januárban abban a szerencsében lehetett részem, hogy immár másodjára látogathattam meg egy hét időtartamban Finnországot. Amellett, hogy az ország gyönyörű - és itt nem elsősorban a városokra vagy a műemlékekre gondolok, mert azok nem nagyon vannak - van egy dolog, ami szembetűnő: az igen magas szintű rockzenei kultúra.

Említsünk csak néhény világhírű finn bandát:
- HIM
- Nightwish
- The Rasmus
- Apocalyptica
- Lordi
- Negative
- Sentenced
- Darude
- Sonata Arctica
- Stratovarius
- Leningrad Cowboys
- Children of Bodom stb.

Mi a titok? Hogyan lehetséges, hogy az alig 5 millió lakosú országban ennyi világhírű banda tolja és a kevésbé híresek is abszolút világszinvonalat képviselnek?

Sokat beszélgettem erről kinti barátaimmal és ezen beszélgetések, valamint saját tapasztalataim alapján a következő okokat tudom megfogalmazni:

1. A finn társadalom elképesztően nyitott. Minden új irányzat, új gondolat szinte azonnal termékeny talajra hull Suomi-ban.
2. A finnek előszeretettel tanulnak művészetet. Egy példa: a 30 ezres lakosú Riihimäkiben 3 színház is működik. Több nagy egyetemi város van (Jyväskylä, Turku stb.) igen jelentős művészeti karokkal.
3. A zenetanulást igen kis korban kezdik a finnek és hát az ottani iskolai zenetermek ellátottsága is úgy néz ki, hogy a dobfelszerlés és a gitár erősítővel az alap.
4. A finn fiatalok tökéletesen - nem túlzás azt állítani, hogy szinte anyanyelvi szinten - beszélnek angolul. Ez volt az egyik legmeglepőbb tapasztalatom: az ország tulajdonképpen kétnyelvű. Így az ottani zenekaroknál nem kell külön elhatározás, hogy angolul írják szövegeiket. Ez ott a világ legtermészetesebb dolga. A hollywood-i filmeket sem szinkronizálják, hanem feliratozzák! Az angol nyelvű zenét ők valóban értik.
5. Saját élményem, hogy a legnagyobb finn zenei tévében csak elvétve szól NEM rockzene. Körülbelül a zene háromnegyede rock, méghozzá keményebb fajta.
6. Ugyanez a helyzet a finn zenei kereskedelmi rádióval. Volt szerencsém 2 óra hosszat hallgatni. A következő dalok és előadók jöttek egymás után: Extreme, Depeche Mode, Guns'n Roses, Lenny Kravitz. Aztán jött valami helyi szintipop de a jobb fajtából, mint mondjuk nálunk a Unique, aztán ugyanez elölről. Magyarán szólva a zenei szerkesztők nem igénytelen vadbarmok mint nálunk. Nincs az a hülye mondás náluk, hogy "kérem szépen, erre van igény". Mert ez hazugság! A hallgató azt hallgatja, amit kap. Miért lennének igényesebbek a finn hallgatók mint a magyarok? Nem nem azok, viszont a szerkesztők sajnos azok...

Röviden ezekben a pontokban látom én, hogyan tudott ez a kis nemzet ilyen nagyszerű bandákat kitermelni.

Ja és még valami, ami jól érzékelteti a helyzetet. Nincs olyan, hogy "finn zenei piac". Aki ott bandát alapít, az máris a világ zenei piacán találja magát, mert ott valóban működik a zenei exportiroda...



4 megjegyzés:

  1. Zoli!

    Két dologgal egészíteném ki az írásodat, ugyanis hasonló élményekkel gazdagodtam én is Finnországban.

    1) Aki nálunk enyhén túlsúlyos, az ott vékony.
    2) Az emberek 70%-a gyárilag hidrogén szőke.

    :D

    Kár sopánkodni. Egyébként az is baj nálunk, hogy a magyar zenekarok többsége csak az itthoni szférában akar sikeres lenni, ami azt eredményezi, hogy van egy itteni szint, amin azok is nehezen tudnak túllépni, akik amúgy már kifelé vágyódnának.

    Amúgy nekem Ők a kedvenc finn bandám (ha jól tudom, a legidősebb tag '86-os és ilyen szinten nyomják):
    http://www.myspace.com/granddiscovery

    Egyébként a svédeknél is hasonló a zenei oktatás színvonala.

    VálaszTörlés
  2. Még valami. Itthon gyakorlatilag csak az szól, amiért fizetnek. Egy velejéig korrupt, álszent, igénytelen szakma ez. (Ha meg akar belőle élni valaki.)

    Van más út is. Önmenedzselés, ha futja. Még mindig maradt egy út: igényes zenélés a pincében...

    VálaszTörlés
  3. Igen. Egyetértek és azért a norvégok is ott vannak black metal vonalon, bár azt én nem szeretem. De a tény az tény.
    Nem sopánkodásnak szántam, csak jó lenne, ha minden rádió olyan lenne mint az MR2. Csak mondjuk lenne egy rockosab, egy jazzesebb és így tovább..

    Zoli

    VálaszTörlés
  4. Veletlenul teljesen egyetertek az elottem szolokkal... Sajnos az is igaz hogy sok zenekar es zenesz aki elert mar jelentos sikereket kulfoldon azokrol nem beszel senki otthon... sot van aki nem is akarja hogy beszeljenek rola. Tudod miert...
    Sikeresen folytatodick a Magyarok lebutitasa. Minden a terv szerint. Ha tettre keszek vagytok szoljatok es haza megyek. Megfenem a nagyapam kaszajat...

    VálaszTörlés